Az ülőmunka veszélyei, hasznos praktikák

Az ülőmunka kapcsán általános elképzelés, hogy könnyű és egyszerű, ezen túlmenően pedig semmilyen veszélyt sem hordoz magában, holott megfelelő odafigyelés nélkül akár nagyobb problémákat idézhet elő az emberi szervezetben, mint a könnyebb fizikai munkák többsége. Az ilyen típusú munkavégzés ugyanis rendkívül megerőltető a mozgásszervekre nézve, de a belső szervekre is kimagaslóan negatív hatást gyakorolhat, ezáltal a gerinchez kapcsolódó betegségek mellett megnöveli az agyvérzés, a szívinfarktus, a szívnagyobbodás, de még a vesebetegségek kockázatát is.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek jelentős többségének hiányos ismeretei vannak az ülőmunka veszélyeiről, hovatovább magáról a helyes ülés módjáról is. Aki napi szinten több órát tölt üléssel, az jobb, ha tisztában van például azzal, hogy még a helyes, egyenes gerinccel történő ülés is sokkal jobban megterheli a gerincet, mint például az állás. Erről Nachemson készített egy rendkívül szemléletes ábrázolást, aki kifejtette, hogy a helytelen üléskor átlagosan majdnem kétszer annyira megterheljük porckorongjainkat, mintha egyenesen állnánk. Amennyiben ráadásul a nyomás folyamatosan, esetleg egyenetlenül jelentkezik, nagyon könnyen kialakulhatnak mozgásszervi problémák, így például meszesedés vagy porckorongsérv.

A gyógytornászok általános tapasztalata az, hogy a rossz tartás nem csak a gerincre, a csontokra, ezáltal az ember vázrendszerére van nagyon rossz hatással, hanem az izmokra és a szalagokra is, amelyek fájdalmas megkötése szintén nagyon komoly fájdalmat idézhet elő a szervezetben. Mivel az ülésből fakadó túlterhelés rossz hatást gyakorol a szövetek keringésére, sőt azok anyagcseréjére is, ezért sokkal könnyebben kialakulhat elváltozás, amelynek során a csonthártya, az ízületi szalagok, sőt még a porcfelszínek épsége is veszélybe kerülhet, ezáltal fizikai elváltozás léphet fel a gerincben, illetve a gerinckörnyéki izmokban.

Amennyiben el akarjuk kerülni ezeket a problémákat, az egyik – és szinte egyetlen – jó megoldás az, ha aktívan és célzottan megmozgatjuk a megfelelő testrészeket, méghozzá kellő rendszerességgel. A mozgás nem csak az érintett szervek vérellátására gyakorol jó hatást, hanem az izmok mellett a szív- és a tüdő egészségének megőrzését is elősegíti, sőt mi több, megakadályozhatjuk vele csontállományunk leépülését, valamint azt is, hogy az egyenetlen terhelésből kifolyólag ne degenerálódjon a csontfelszín.

Az ülőmunkával rendszeresen együtt járó mozgáshiány ráadásul nagyon sok belgyógyászati problémát is előidézhet. Az ülő életmódot folytatóknál például átlagosan 26 százalékkal megnövekedhet a metabolikus szindróma esélye, amelynek legjellemzőbb tünetei a magas vércukor- és koleszterinszint, a magas vérnyomás, illetve ezek szövődményei, ami a szív- és érrendszeri problémáktól kezdve a cukorbetegségig bezárólag bármi lehet. Szintén ezen gondokból fakad a szervezetben fellépő magas vérzsír szint, ami különösen azért nagyon veszélyes, mert érkárosodást okozhat, így az agyban, a szívben és akár a vesében is, vagyis agyvérzést, szívinfarktust, szívnagyobbodást és különféle vesebetegségeket idézhet elő.

Nem ritka, hogy a metabolikus szindróma májbetegséggel jár együtt, amely a nem a túlzott alkoholfogyasztásból származó zsírmáj képében jelentkezik. Ebből alakul ki a későbbiekben a májzsugor, hosszabb távon pedig a májrák is. Az efféle elzsírosodás további problémája, hogy egyfajta gyulladásként jelentkeznek, és ilyenkor olyan anyagok szabadulnak fel az egész szervezetben, amelyek még tovább növelik a kardiovaszkuláris problémák kialakulásának az esélyét, vagyis a betegek halálozási aránya sokkal magasabb az aktívan mozgókhoz mérten. Orvostudományi szempontból a metabolikus szindróma kialakulása a szervezet inzulinszintjével hozható párhuzamba, testünk ugyanis termel ilyen enzimet, de a sejtek a kevés mozgás vagy az elhízás miatt nem érzékelik, így túltermelés alakul ki, ellenben a rendszeres testedzéssel a sejteknek ezen képességük javítható, illetve regenerálható. 

Az ülőmunka ezen túlmenően emésztőrendszeri problémákat is előidézhet, hiszen ahhoz, hogy a belek megfelelően elláthassák feladatukat, nagyon sok mozgás szükséges a megfelelő mennyiségű folyadék és rost bevitele mellett. Amennyiben ezek közül bármelyik is hiányzik, az különféle emésztési problémákat idéz elő, és a belek működése romlik, ezáltal kialakul a székrekedés, a különféle bélproblémák, az aranyeres panaszok, amelyek szintén az elhízás melegágyainak tekinthetők.

Ha ülőmunkát végzünk, nagyon fontos odafigyelni a legapróbb problémákra is, így például a lábdagadásra, ami szívproblémák, de akár visszér tünete is lehet. A mozgáshiánnyal rendkívüli mértékben megnöveljük továbbá a daganatok kockázatát is, így a tudomány főként az emlő- és a bélrák esetében mutatott ki összefüggéseket ezen a téren.  Mindezek fényében határozottan kijelenthető, hogy az embereknek óriási szükségük lenne megfelelő mennyiségű mozgásra ahhoz, hogy egészségesek maradhassanak, azonban a magyar lakosság zöméről még mindig elmondható, hogy messze nem sportol vagy edz annyit, amennyire egészségének megőrzése szempontjából szüksége lenne. Márpedig a mozgás bizonyítottan endorfint szabadít fel a szervezetben, tehát aki mozog, az boldogabb és kevésbé stresszesebb is, mint mások!