Csontritkulás kezelése

A csontritkulás egy rendkívül kellemetlen, kései felismerés esetén pedig nagyon veszélyes betegség is, amely képes már rövidtávon olyan mozgáskorlátozottságot előidézni a betegeknél, amelyek kapcsán a gyógyszeres kezelés már nem nyújt megfelelő alternatívát. Ilyenkor jön a képbe a gyógytorna, amely a csontritkulástól szenvedő betegek számára nagyon fontos annak érdekében, hogy újra visszanyerjék mozgékonyságukat, és olyan erős izomzatot szerezzenek, amelyek megfelelően tartják és védik a csontokat az esetleges sokkhatástól. A csontritkulás ugyanis az orvostudomány jelenlegi álláspontja szerint nem visszafordítható ugyan, de az állapot nagyon jól szinten tartható, ezáltal a megfelelő kezelések mellett – amihez hozzátartozik a rendszeres gyógytorna –, enyhíthetők a tünetek.

Fontos a komplett terápia

Ebből kiindulva rendkívül lényeges, hogy megelőzzük a csontritkulásból származó további problémákat, amihez egy komplett terápia szükséges. Ehhez a jól kidolgozott és hosszútávra betervezett gyógytorna mellett lényeges lesz a megfelelő gyógyszeres kezelés, valamint az is, hogy a páciens változtasson az étrendjén, hiszen a megfelelő ételek bevitelével és szükség esetén egy kis fogyással sokkal elviselhetőbbé tehető a csontritkulás.

Egészség

Hogy miként hat a gyógytornás mozgásterápia a betegséggel érintett csontokra? Mindez az izmok működésére vezethető vissza, lévén a mozgással létrejövő izom-összehúzódás képes pozitív ingereket továbbítani a csontok irányába, miközben javul a probléma környezetében a vérellátás, ami elősegíti a csontépítéshez elengedhetetlen ásványi anyagok beépülését. A tornagyakorlatok során ráadásul a fizikai igénybevétellel terhelés is éri a csont szerkezetét, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy ismét növekedésnek induljon a csonttömeg, ezáltal stabilizálódjon és erősödjön a csontsejtek hálózata, illetve szerkezete. Amikor a testet és a csontokat terhelés éri, a csontsejtek könnyebben beépülnek, ezáltal vázrendszerünk szerkezete erősebbé, szilárdabbá válik.

A gyógytornáról

Legyen szó akár enyhébb, akár súlyosabb csontritkulásról, rendkívül fontos, hogy egy szakavatott terapeutát keressünk fel, hiszen minden esetben a beteg állapotának megfelelő gyógytornát kell biztosítani a páciens számára, egy súlyosabb megerőltetés ugyanis tovább ronthatja állapotát. A gyakorlatok kapcsán fontos kérdés, hogy hagyományos gyógytornáról legyen szó, vagy valamilyen eszközzel kivitelezhető változatról, amelyek rendszerint kevésbé erőltetik meg a testrészeket, vagyis főként súlyosabb esetekben alkalmazandók. Szintén kulcsfontosságú kérdés a torna intenzitása és erőssége, hiszen csontritkulás esetén már az izomerő megtartása is nehézséget okoz – fejlesztése hozza a legjobb eredményeket –, de mellette még a tartás javítására és a mozgás szabadságának fenntartására is oda kell figyelni.

A csontritkulástól szenvedő betegek esetén a páciensek rendszerint bátortalanok, félve terhelik meg magukat, mozgásuk tehát beszűkültté válik. Ennek megfelelően kialakul egy olyan pszichés bizonytalanság, egy olyan lelki korlát is, amit szintén a gyógytorna, valamint természetesen a gyógytornász feladata áttörni. Egy jó terapeuta tehát ösztönzi a betegeket, elhiteti velük, hogy többre képesek annál, mint gondolnák, hovatovább egy jól felépített gyakorlatsorozattal még be is bizonyítja a fejlődés mértékét, újra magabiztosságot ad a páciensek kezébe, akik ettől nem csak fizikailag, hanem mentálisan is sokkal jobban érezhetik magukat.

Magabiztosság

Mint ismert, a csontritkulásnak különféle stádiumai vannak, ami a csontsűrűség változásában tapasztalható meg a leginkább, és aminek részeként a gerinc egyre nagyobb deformációt mutat, miközben a hát alaposan meggörbül, fájdalmassá-, terhelhetősége pedig egyre minimálisabbá válik. Éppen emiatt nagyon fontos, hogy a gyógytorna során a csontritkulástól szenvedő betegeknél ne csak a végtagok kerüljenek alapos átmozgatásra, hanem a gerinc is. Amint ugyanis a csigolyák szerkezete megváltozik és aszimmetrikussá válik, a test többi ízületének terhelése is alaposan megváltozik. A problémát a gerinc izmainak erősítésével nagyon könnyedén orvosolhatjuk, de ehhez a rendszeresség mellett sok-sok önszorgalomra és kitartásra is szükség lesz a beteg részéről, ha viszont az illető együttműködő, a gyógytornával még az előrehaladott állapotban lévő csontritkulás esetén is nagyon jó eredmények érhetők el.