Mckenzie torna, terápia Budapesten

A Mechanikai Diagnózis Terápia McKenzie Módszere nem más, mint egy olyan, a betegek aktív bevonását igénylő gyógymód, filozófia és egyben megközelítés, amelynek pozitív hatásait és előnyeit világszerte milliók ismerhették már meg. Nem véletlen, hogy egyre több terapeuta használja főként derék-, nyak- és végtag-rendellenesség esetén, méghozzá nem csak kezeléshez, hanem vizsgálatokhoz, valamint a betegek oktatásához és felvilágosításához is – immáron több mint 30 éve.

A McKenzie Módszer bemutatása

Hogy megértsük ennek a forradalmi módszernek a lényegét, első ízben azt kell tudatosítanunk magunkban, hogy a mozgásszervi fájdalmak jelentős többsége mechanikai eredetű, vagyis többnyire a rossz testtartás, a hétköznapi mozgás idézi elő őket. Az orvostudomány évtizedekig csak arra koncentrált a kutatások során, hogy ezeket a fájdalmakat elnyomja, csillapítsa a betegeknél, de ehhez nem a kiváltó okot próbálták megtalálni, hanem a gyógyszereket-, az egyes kezeléseket forradalmasították. Robin McKenzie, egy új-zélandi gyógytornász azonban elsőként döbbent rá arra betegeinek vizsgálata során, hogy léteznek olyan mozgásformák, sőt olyan testtartások is, amelyek gyógyszerek nélkül képesek arra, hogy megszüntessék a fájdalmakat, és regeneráljanak bizonyos funkciókat.

McKenzie őszintén hitt abban, hogy betegei képesek önállóan is elsajátítani azokat a gyakorlatokat, amelyekkel elindíthatnák saját öngyógyító folyamataikat, ezáltal szakemberi felügyelet mellett képesek lennének önmagukat kezelni. Elmélete szerint az önkezelés képes csökkenteni a beteg függőségét az egészségügyi beavatkozásoktól, ezáltal sokkal szabadabbá teszi őket a gyógyítás során, és sokkal jobb eredményeket is szül.

Erre építve álmodta meg, illetve dolgozta ki a ma már világhírűnek tekinthető McKenzie Módszert, amelynek a lényege az, hogy úgy indítsák be és támogassák meg a test öngyógyító folyamatait, hogy nincs szükség közben gyógyszerekre, műtétekre, valamint olyan, gyakran kellemetlen és időigényes passzív eljárásokra sem, mint amilyen az ultrahangkezelés. A szakember által kidolgozott módszer lehetővé teszi, hogy a páciensek szakszerű rehabilitációs ellátásban részesüljenek úgy, hogy közben maguk is elsajátíthatják saját regenerációjuk természetes módszerét, ami nem csak költség-, hanem időhatékonysággal is párosul, hiszen nem kell heti rendszerességgel, vagy még gyakrabban eljárni kezelésekre.

A módszert alkalmazó terapeuták a mozgás-szervrendszer minden egyes területét képesek diagnosztizálni és megvizsgálni, tehát akár a gerincben, akár testünk valamelyik izmában vagy ízületében lép fel valamilyen probléma, egy MDT vizsgálat során garantáltan fény derül rá, illetve a megfelelő kezelés is kidolgozásra kerül. A McKenzie Módszer a betegek aktív bevonására és oktatására épül fel, amely minden esetben egy alapos kezdeti vizsgálattal indul. Ennek során a terapeuta felállítja a pontos diagnózist, amelyhez az esetek jelentős többségében teljesen feleslegesek olyan drága vizsgálatok, mint például az MRI. Amennyiben a probléma felismerése megtörtént, kidolgozásra kerül a megfelelő kezelési terv, a hozzá kapcsolódó gyakorlatokkal. A szakképzett MDT terapeuták képesek arra, hogy gyorsan meghatározzák, és előrevetítsék, hogy a módszer mennyire lesz hatékony a betegeknél az egyes fázisokban, és melyek lesznek azok a gyakorlatok, amelyekkel a legjobb eredményeket lehet elérni a későbbiekben. A McKenzie Módszer egy átfogó terápia, amely minden esetben tudományos, bizonyított, biztonságos és egyben megbízható alapelvekre épül, amiket nagyon sikeresen alkalmazhatunk abban az esetben, ha pontosan megértjük és követjük alapelveit.

Mckenzie torna
Mckenzie módszer gyakorlatban

A McKenzie Módszer lépései

A módszer nagy általánosságban négy alapvető lépésre épül fel, amelyek a következők:

1. Vizsgálat

A vizsgálat során a terapeuta megpróbálja a lehető legrészletesebb kórtörténetet felállítani a beteg tüneteiről, azok változásáról, kialakulásáról, hogy pontos diagnózis állhasson a rendelkezésére. Ehhez gyakran végre kell hajtani bizonyos gyakorlatokat vagy egyszerű mozdulatokat, de sokszor csak arra kérik a pácienst, hogy pihenjen meg egy bizonyos testhelyzetben. A vizsgálat legnagyobb különlegessége az, hogy a hagyományos orvoslással ellentétben nem egyetlen mozdulatot vizsgál meg, hanem ismételt mozgásokat, hiszen ennek hatására lehet csak megfigyelni azt, hogy a tünetek és a mozgásterjedelem miként változik – esetleg módosul – a normálishoz mérten, ezáltal a terapeuta képes lesz a megfelelő csoportba besorolni a beteget. 

2. Besorolás

A módszer alkalmazásának következő lépése, hogy a vizsgálati eredmények kiértékelése után a terapeuta csoportba sorolja a pácienseket. Az MDT sajátossága, hogy minden tünettel a természetének megfelelően foglalkozik, méghozzá különleges mechanikai eljárások segítségével, amelyek rendszerint ismételt mozdulatsorokra – kvázi tornagyakorlatokra – és kitartott pozíciókra épülnek fel. Érdekesség, hogy a besorolás során a McKenzie Módszer pontossága révén arra is képes, hogy kiszűrje a betegek azon kis csoportját, akiken ilyen formában nem lehet segíteni, mert problémáikat nem mechanikai okok idézik elő.

3. Kezelés

A vizsgálat és a besorolás után már a terapeuták rendelkezésére állnak azok az információk, amelyekkel a kezelés elindulhat. Gyógyszerek helyett itt a „receptre” néhány speciális gyakorlat kerül felírásra, méghozzá hasznos tanácsok társaságában, amelyek között gyakran azzal kapcsolatban is találhatunk ajánlást, hogy milyen testtartás lenne a legideálisabb a problémánk enyhítésére, illetve milyen mozgásformákat lenne érdemes legalább átmenetileg kerülni. Mivel a problémák több fokozatba sorolhatók – súlyosságuk alapján –, ezáltal gyakran szükség lehet arra, hogy egy speciális MDT terapeuta manuális technikákat is alkalmazzon, amíg mi teljes egészében képessé nem válunk az öngyógyító praktikák elsajátítására, illetve saját magunk kezelésére. A cél minden esetben az, hogy a lehető legkevesebb kezelés társaságában érjük el a legnagyobb hatékonyságot, hiszen otthon naponta akár 5-6 alkalommal is végrehajthatunk bizonyos gyakorlatokat, ami biztosan gyorsabb eredményt hoz majd, mint hetente egyszer vagy kétszer eljárni kezelésekre. A McKenzie Módszer során a hangsúly tehát mindig a beteg érdekein van, hogy aktívan részese legyen a kezelésnek, hogy minél előbb elsajátíthassa az öngyógyítás képességét, ezzel pedig minimalizálni tudja a rendelő felkeresésének gyakoriságát, amivel nem csak időt, hanem rengeteg pénzt is megspórolhat magának. A gyakorlat pedig azt mutatja, hogy a betegek többsége képes sikeresen kezelni saját magát a megfelelő alapok elsajátítása és a rendszeres kontroll mellett.

4. Megelőzés

Miután a terapeuták segítségével elsajátítjuk azt, hogy miként tudjuk kezelni magunkat a fennálló problémára vonatkozóan, ezáltal általános ismereteket is szerezhetünk ahhoz, hogy minimalizálni tudjuk a kiújulás kockázatát, vagyis elegendő alapismereteket kapunk arra is, hogy megelőzzük a probléma ismételt megjelenését. Ha a tünetek újból kiújulnának, a megfelelő gyakorlatok ismeretének birtokában nem kell újra terapeutához fordulnunk, hanem azonnal megkezdhetjük saját kezelésünket. Általános tapasztalat, hogy a vissza-visszatérő, akkut problémákat rendszerint saját magunkra való odafigyeléssel és megelőzéssel orvosolhatjuk végleg, és nem a passzív ellátások igénybe vételével, valamint a fájdalomcsillapítókkal. 

Számunkra is hasznos lehet?

Bizonyára mindenki feltette magának a kérdést a fentiekben: vajon számunkra is hasznos lehet a McKenzie Módszer? Ehhez a legfontosabb az, hogy feltegyünk magunknak néhány kérdést, és megvizsgáljuk magunkat. Ezek a kérdések a következők:

 • Vannak olyan napok, vagy időszakok, amikor egyáltalán nincs fájdalmunk?
 • Fájdalmaink a könyök- vagy a térd fölött megtalálható területekre korlátozódnak?
 • Egynél többször volt olyan időszak az elmúlt évben, amikor tartósan fájt a derekunk vagy a nyakunk?
 • Tartósabb görnyedés vagy tartós előrehajolás után – például porszívózás, ágyazás, kertészkedés során – erősödik-e a fájdalmunk?
 • Hosszan tartó ülés során, vagy az ülés utáni felegyenesedést követően erősödnek-e a fájdalmaink?
 • A fájdalmak párhuzamba állíthatók-e bizonyos tevékenységekkel? Fájdalommentes-e teljesen akkor, ha ezeket a tevékenységeket – például ülőmunka, sport – nem végezzük?
 • Nyugalmi állapotban erősebb, mozgás közben enyhébb a fájdalom?
 • Hason fekve kevésbé fáj a derekunk, mint álló helyzetben?
 • Séta közben enyhül a derékfájdalom?

Amennyiben a fenti kérdések közül legalább négyre igenlő választ adott, akkor a McKenzie Módszer nagy valószínűséggel az ön számára is nagyon hasznos lesz. Ha az igenek száma három vagy annál kevesebb, a módszer akkor is hatásos lehet, azonban egy alapos vizsgálat mellett vélhetően szükséges lesz speciálisan képzett terapeutával és szakértő orvossal is konzultálnia.

Minden esetben képzett terapeutára van szüksége, ha bizonyítottan az alábbi problémáktól szenved:

 • Ízületi gyulladások, ebből fakadó fájdalmak csípőben, fenékben, vállakban, felkarokban.
 • Időszakos zsibbadás, kisebb bizsergés a kezekben vagy a lábakban.
 • Isiász.
 • Derékban érzett fájdalom és merevség, amelynek hatására az előrehajlás nehézkessé válik.
 • Könyökben és térdekben érzett rendszeres, sajgó fájdalom.

A speciális McKenzie terapeutákat arra képzik, hogy mozgáshoz kapcsolódó szervrendszerünk minden egyes területét meg tudják vizsgálni, és az ezekhez köthető problémákat fel tudják deríteni, avagy diagnosztizálni. A szakemberek ugyanakkor nem csak a probléma felismerésére képesek, hanem arra is, hogy megtanuljuk önmagunk gyógyítását, miközben csökkenthetjük a fájdalmunkat, a merevségünket, és újra fiatalosabban, könnyebben vághassunk bele a napi tevékenységek elvégzésébe. 

Hogy az önkezelés sokkal hatékonyabbá váljon, ma már különféle McKenzie derék- és nyakpárnak, valamint különféle hasznos önsegítő könyvek is a páciensek rendelkezésére állnak. Ezek az olvasmányok emberek millióinak segítettek az egész világon abban, hogy csökkentsék vagy teljesen elmulasszák izom- és ízületi fájdalmaikat vagy problémáikat. A módszerek hatékonyságát és hatását több nemzetközi tudományos kutatás is bebizonyította már, tehát több tekintetben is alátámasztott, hogy a leírt információk és gyakorlatok nem csak pozitív, hanem tartós eredményekhez is vezetnek.

A McKenzie Módszer porckorongsérv esetén

Habár a fentiekben nem került külön kiemelésre, a McKenzie módszer kiválóan alkalmazható a különféle porckorongsérvek esetén is, legyen szó nyaki-, lumbális, háti- vagy a végtagokat érintő, már kialakult, vagy éppen csak kialakuló problémáról. Sőt mi több, a leggyakoribb mozgásszervi panaszok között is a gerincsérvet találhatjuk, méghozzá olyan problémák társaságában, mint a lumbágó vagy a gerincműtétek után fellépő gondok. A szakképzett terapeuták azonban a módszer keretein belül olyan speciális gyakorlatokkal, tanácsokkal és útravalókkal láthatnak majd el minket, aminek köszönhetően otthon, de akár még a munkahelyen is elvégezhetjük azokat az önkezeléseket, amelyek segítenek a kellemetlen porckorongsérv tüneteinek enyhítésében, a fájdalom mérséklésében, illetve az elváltozás visszafordításában.

Ha a McKenzie Módszert megfelelően és időben alkalmazzuk, az esetek többségében még a gerincműtétek is könnyedén elkerülhetők, amennyiben a terapeutával együttműködve fel tudjuk deríteni azt a mozdulatsort, illetve gyakorlatot, amivel enyhíthetjük a fájdalmakat, és visszapréselhetjük a helyére a problémás porckorongot.

Ehhez természetesen fontos lesz megismerni a porckorongsérv kiváltó okait is, amelyek között a leggyakrabban az ülőmunkát, a mozgásszegény életmódot, a hirtelen megerőltetést, a rendszeres hajoldozást és a rossz testtartást találjuk majd. Ezek ismeretében, valamint a módszer kihasználásának segítségével ön is képes lesz akár otthonában vagy a munkahelyén is gyógyítani saját magát, méghozzá drága gyógyszerek vagy rendszeres kezelések nélkül.