Sportsérülések kezelése

A sport nagyon sok ember életében a mindennapok részét képezi – ami az egészséges és kiegyensúlyozott életmód kapcsán igencsak nagy pozitívum –, ellenben a különféle sporttevékenységek, főleg a csapatjátékok és a harcművészetek magukban rejtik a sérülés lehetőségét is. A sportsérülések többségével kapcsolatban kijelenthető, hogy az esetek jelentős részében a figyelmetlenség, a bemelegítés, esetleg a felkészületlenség hiánya idézi elő őket, ezáltal mindig nagyon fontos lesz a megfelelő felkészülés, valamint a megelőzés. 

Nyilván vannak olyan helyzetek, amikor a sportsérülések elkerülhetetlenek, ezáltal legnagyobb igyekezetünk és elővigyázatosságunk ellenére is bekövetkezik a baj. Ilyenkor nagyon fontos, hogy időben felismerjük a problémát – egyes sérülések kezdetben például csak alig fájnak, de a további erőltetéssel súlyosbodnak –, majd ezt követően orvoshoz forduljunk a pontos diagnózis felállításának érdekében, ami mellett a szükséges vizsgálatok elvégzésére is sor kerül.

A gyógytorna fontossága sportsérülések esetén

Egy szakavatott orvos a vízsgálatok után már minden esetben meg tudja állapítani, hogy a sérülés mennyire súlyos, ezáltal milyen kezelést igényel. Az enyhébb eseteknél elegendő a pihenés, esetleg a sín alkalmazása, míg a komolyabbaknál akár műtéti beavatkozásra is szükség lehet. Bármelyik eshetőséggel is állunk szemben, egy dolgot ne feledjünk el: egy sportsérülést soha nem szabad félvállról venni. Mindez pedig nem csak akkor igaz, ha sportolói karrierről álmodunk, hanem akkor is, ha szeretnénk kiegyensúlyozott, fájdalommentes életet, hiszen a legkisebb sportsérülésből is visszamaradhat kellemetlen, maradandó probléma.

Ha el szeretnénk kerülni mindezt, a legenyhébb sportsérülés után is keressünk fel egy gyógytornászt annak érdekében, hogy szervezetünk megkapja a megfelelő rehabilitációt. Erre nem csak azért van szükség, hogy a tornával izmaink és ízületeink újra visszanyerjék funkcióikat, és úgy szuperáljanak, mint korábban, hanem azért is, hogy újra stabilizáljuk ízületeinket, az azokat körülölelő izomzatot, miközben ismét felkészítjük az adott testrészt – a fokozatosság elvét alkalmazva – az ismételt megerőltetésre. Gyógytornás rehabilitáció nélkül ugyanis óriási kockázatot vállalunk, hiszen amennyiben egy hosszabb kihagyás és kimaradás után szinte azonnal visszatérünk a mozgáshoz, azzal újra túlterhelhetjük sérülésünket, ezzel pedig egy sokkal súlyosabb problémát idézhetünk elő.

Egy sportsérülés után a gyógytorna legfontosabb célja az, hogy az érintett a lehető leggyorsabban visszanyerhesse teljes mozgásképességét, és újra meg tudja terhelni az érintett testrészt, amit csak kitartó, fokozatos munkával, nem mellesleg pedig szakszerű segítséggel lehet elérni.

A leggyakoribb sportsérülések

Sportsérülések szinte bárhol kialakulhatnak az emberi testen, de a leggyakrabban a végtagok, azon belül is a lábak érintettek a problémával. Ennek megfelelően például a bokasérülések, főként a bokaízületi szalagok szakadása messze az egyik legtöbbször előforduló sportsérülés, ami azért van így, mert sokszor elegendő egyetlen rossz mozdulat ahhoz, hogy a szalag megsérüljön vagy elszakadjon – ami különösen igaz a külső szalagokra. A sérülés esetén a boka belső és külső oldalán egyaránt erős nyilalló fájdalom, majd azonnali duzzanat jelentkezik, egy-két nap után pedig a vérömleny is megjelenik. Ha teljes a szakadás, előfordulhat, hogy a fájdalom gyorsan elmúlik, aminek következtében rengetegen hajlamosak alábecsülni a sérülést, amiből sokkal komolyabb probléma is kialakulhat. Az ilyen típusú sportsérülés esetén a gyógytorna azért különösen fontos, mert az utókezelés elengedhetetlen szerepet játszik a bokaízület stabilizálásában. Ezt főként járó- és koordinációs tréningekkel, valamint izomerősítéssel lehet elérni, és ha a páciens elég kitartó, akkor 7-8 hét elteltével újra belevághat majd a sportba.

A bokák mellett a második leggyakoribb sportsérülés a térdízületi keresztszalagokhoz köthető, amelyek szintén hajlamosak nagyon könnyedén elszakadni. Mivel a térdízület stabilitását több szalag végzi egyidejűleg – elülső, hátulsó- és oldalszalagok –, ezért nagyon fontos, hogy melyik szenvedett sérülést. A szalagok azt a célt szolgálják, hogy a combcsont ne tudjon a sípcsont felületén hátracsúszni. Ha szakadás lép fel, ez a funkció korlátozottá válik, ami az ízületi porcok és tokok túlterhelésével, vagy károsodásával járhatnak, ezáltal a probléma a súlyosság függvényében azonnali kezelést igényel.

Akár operációra került sor, akár pihentető kezelésre, a gyógytorna ebben az esetben mindig kötelező, és elengedhetetlen feltétele a sportolás folytatásának. Kezdetben egy 2-3 hetes, rendkívül intenzív gyógytorna-kezeléssel kell indítani, ami aztán enyhébb fokozaton, a szakember meglátása szerint akár 3-6 hónapra is kitolódhat. A gyógytorna célja ebben az esetben az, hogy a térdízület visszanyerje koordinációs és stabilitási képességeit, miközben nem csak a fájdalom csökkenthető, hanem a vérkeringés is serkenthető. A probléma súlyosságát jól érzékelteti, hogy fizikai dolgozók esetén akár másfél hónapig is eltarthat, míg az emberek visszanyerik munkaképességüket. Ez is jól prezentálja, hogy mennyire fontos komolyan venni a sportsérülések utáni gyógytornát, amely nélkül soha nem lehet teljes a rehabilitáció!