Kinesio tape

A kinesio tape egy modern és egyben rendkívül hatékony terápiás módszer a mozgásszervi problémák kezelésére. Legnagyobb előnye, hogy rendkívüli hatékonysága mellett gyors és fájdalommentes is egyben, ezáltal ideális a sportsérülések mellett bármilyen ficam, húzódás, de akár ízületi fájdalom kezelésére is. Nagy hatékonysággal alkalmazzák a gerinc és a végtagok fájdalma esetén, valamint a mozgásszervekhez kapcsolódó műtétek utáni rehabilitációban, de az alkalmazott technikák révén nem csak regenerálásra, hanem erősítésre és korrigálásra is kiváló.

Egy tapasz, amely gyors segítséget nyújt

A Kinesio tape magyar elnevezése a kineziológiai tapasz, amit egy rendkívül rugalmas pamutanyagból készítenek. Alkalmazásakor a bőrre kerül felragasztásra, és ezt követően nagyon rövid időn belül csökkenthető vele a fájdalom, hovatovább a mozgáskorlátozottság is. Hogy miként? A megfelelően felragasztott tapaszok hatására a bőr, a szövetek és ezáltal az izmok is lazábbá válnak, ami beindítja a vérkeringést és a testben megtalálható nyirokfolyadék áramlását, ami elősegíti, hogy a fájdalmat előidéző receptorokra nehezedő nyomás csökkenjen. Mindeközben az izmok és az ízületek stabilizálásra kerülnek, és a sérült szövetek terhelése is enyhül, az izomgörcsök kialakulásának esélye pedig ezzel együtt minimálissá válik, méghozzá a gyulladások lehetőségével egyetemben.

Kinezológiai tapasz
A kinezológiai tapasz

A kineziológiai tapasz népszerűségét elsődlegesen az adja, hogy rendkívül gyors, ezáltal a felhelyezést követően szinte azonnal érezteti fájdalomcsillapító hatását, miközben a gyógyulási időszakot is lerövidíti. A gyógymód mindemellett teljesen biztonságos, nincsenek mellékhatásai, nem juttat kémiai anyagokat a szervezetünkbe, de nem okoz bőrirritációt sem. Mivel egy rugalmas tapaszról van szó, ezért képes együtt mozogni bőrünkkel, ezáltal a könnyed rögzíthetőség mellett egyáltalán nem akadályoz minket a mozgásban, egyszerű rögzíthetősége mellett pedig nagyon tartós is. A felhelyezés kapcsán nagyon fontos, hogy mindig bízzuk szakemberre, ezáltal például egy gyógytornászra, hiszen csak a terapeuták rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, amelyeknek köszönhetően a megfelelő színű szalagok garantáltan a megfelelő helyre kerülhetnek majd fel az optimális hatás kedvéért.

A Kinesio tape egyébiránt pontosan olyan tulajdonságokkal bír, mint az emberi bőr, legyen szó akár vastagságáról, akár nyúlékonyságáról. Ennek is köszönhető, hogy képes együtt mozogni a szövetekkel, és egyáltalán nem akadályoz majd minket a mozgásban. Mivel a szalag légáteresztő, ezért a bőr szabadon lélegzik alatta. Ma már kaphatók egyébiránt különleges kineziológiai tapaszok is, amelyek például ásványi anyagokat juttatnak a szervezetbe, vagy nem csak hosszanti irányban, hanem akár széltében is nyújthatók.

A Kinesio tape a színek tükrében

A kineziológiai tapaszok között különféle színű változatokat találhatunk, amelyek bár egyformán tartósak, a színterápia kapcsán azonban nagyon fontos szerepük van. Tudományos kísérletekkel is alátámasztották korábban, hogy a tapaszok színe jelentős befolyást gyakorol lelki- és egészségi állapotunkra, hiszen minden egyes színnek megvan a maga biológiai hatása is. Ennek megfelelően alapszabály például, hogy a melegebb színek energiával töltik el a problémás testrészt, míg a hidegebbek inkább hűsítenek vagy nyugtatnak, ezáltal kiválóan alkalmasak gyulladások csökkentésére.

Ennek fényében az alábbi színek a következő problémákra alkalmazandók:

Piros: melegséget, dinamizmust, erőt sugároz, a legerőteljesebb energiasugárzó szín, amely képes beindítani a vérkeringést legyengült izomzat, vagy valamilyen okból lelassult vérkeringés esetén.

Kék: nyugtató, hűsítő hatású, amely oldja a görcsöket és csökkenti a gyulladást.

Fekete: segédszín, amely képes fokozni a piros és a kék hatását.

Rózsaszín: lazító, nyugtató hatással bír főként az izmokra.

Bézs: semleges színe miatt hatása is elenyésző, így ha nincs szükség semmilyen extrára, akkor ezt kell alkalmazni.

Citromsárga: élénkít, melegséget, erőt és lelkesedést sugároz, főként az idegrendszerre gyakorol jó hatást, de reumára és ízületi gyulladásra egyaránt kitűnő.

Narancssárga: szintén melegséggel tölti el a szervezetet, serkenti az izmokat, az izom feszülését és annak görcseit.

Zöld: a harmónia és a nyugalom színe, ezáltal ízületi gyulladás esetén kiváló az alkalmazása.

Fehér: a tisztaság és az egyszerűség színe, amely képes megtisztítani szervezetünket a méreganyagoktól.

Lila: egyfajta keveréket képvisel a kék hűsítő és a piros aktivizáló hatása között, miközben kiemelt segítséget nyújt a felborult egyensúly helyreállításában.